El projecte del “Taller de Dones” es començà a gestar a finals de l’any 2005 degut a l’augment de dones usuàries del Centre d’Acollida i Activitats “La Illeta” i la necessitat d’oferir un eSpAi per treballar les especificitats de gènere, parlar d’inquietuds i intercanviar experiències.

Dedicar temps a la CuRa d’UnA maTeixa i realitzar petits canvis que repercuteixin en la millora de la QualiTaT de Vida.

 
 
 
 
 

 

 

L’any 2007, el projecte és premiat en la VII Beca de Recerca Frederica Montseny i Mañé, donant lloc a l’inici d’un projecte d’investigació amb l’objectiu d’identificar, descriure i analitzar els FactOrs, ProCeSSos i AprenenTaTges SocioCulturals que incideixen en la millora de la SaLuT; l’AutoEstima, les Habilitats de Comunicació i Diàleg, i l’Assertivitat. I, en definitiva, la qualitat de vida de les participants.
Per major coneixement cliqueu l’enllaç de l’article:
 
(Llort A., Ferrando S., Borràs T.,Purroy I. 2013)

 

 

 

 

El Taller de dones pretén ser un Espai de TrobaDa específic per a les dones que volen compartir experiències, descarregar l’angoixa i el sentiment de culpabilitat, empoderar-se i assolir seguretat per TrEncAr amb els Processos d’EstiGmatització Social.


E s t r u c t u r a   del   T a l l e r   de   D o n e s

 
 

 

P l a n t e j a m e n t s   en l’organització 

 

 
 
→ Compromís de les participants.
 
→ Comptar amb un espai.
 
→ Coordinació no directiva.
 
→ Participació d’altres serveis, professionals i institucions.
 
→ Fer apropaments i facilitar l’accés de les participants, afavorint l’ús autònom de la xarxa sociosanitària.
 
→ Equipaments amb especial coordianció: ASSIR, OAV, SIAD.
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

D e s e n v o l u p a m e n t   

 

 
 
→ Esmorzar conjunt i pausa.
 
Fites: cohesió de grup, espai per noves incorporacions, presentació de professionals convidats.
 
→ Activitat i/o dinàmcia
 
Exemples: maquillatge, bijuteria, reflexologia podal, planificai (mèdica, judicial, gestionando econòmica, temps de lleure…), formació en prevenció d’infeccions de transmissions sexual, sortides culturals i lúdiques, i activitats saludables en general.
 
 
 

 

 

 
 
 Durant aquests 11 anys de Taller de Dones s’ha realitzat una sessió setmanal, excepte els períodes vacacionals. Cada any passen pel grup unes 25 dones diferents, essent la mitjana de cada sessió 5,6,8 participants.
 
 
 
 
 
 
…pel que fa a resultats qualitatius…

 

 

→ Millora en les dinàmiques relacionals entre les participants. Augmenta el sentiment de pertinença al grup.

→ Millora en la utilització de recursos sociosanitaris (salut, formatius i laboral).

→ Major planificació mensual. Millora en la gestió de recursos econòmics i l’agenda médica. Major diversitat d’activitats en el temps lliure.

→ Augment de la cura de la imatge personal i higiene. Autoimatge, autocura.

→ Integració en el funcionament i les activitats del Casal de les Dones.

Participació grupal en diades i festivitats locals (visibilització).

→ Espai d’empoderament.

 
 
 
 
 

 

…les principals dificultats d’implementació… 

 

→ Variabilitat del grup: algunes sessions s’han de repetir o fer repàs de l’activitat de l’anterior. Exercici ambivalent: pot resultar enriquidor (major intensitat), i també repetitiu.

→ Dificultat per reconduir algunes sessions amb forta càrrega emocional.

→ Manca de recursos econòmics pel desenvolupament de més activitats.

 
 
 
 
 
 
 

B e y o n d   Hetero n o r m a t i v i t y

The theoretical and practical contribution of several experts provide a critical analysis of specific interventions carried out in very different areas to establish specific guidelines to go beyond and improve the established perspective heteronormativity.

These report aims to study and reflect on specific aspects of sexual identity and the concept of gender in relation with the use and abuse of psychoactive substances.

Some of the topics covered are the unequal power relationships between men and women, the sex-gender domination system, behaviors that imply risk, the challenges of research, and drug policies about different contexts of consumption and spaces of interaction are some examples to contribute to the development of new goals towards more appropriate intervention.

M á s   a l l á   d e   l a   Hetero n o r m a t i v i d a d

Recopilación de entrevistas que pretenden poner a disposición un material audiovisual que nos permita reflexionar desde la complejidad sobre las personas que utilizan sustancias psicoactivas , la heterormativitat , el género y las identidades y especificidades sexuales …