L’ordre dels factors no altera el producte. També serveix per indicar que dues persones tenen un càrrec equivalent, que mana tant l’una com l’altra.
Abans no aribin els primers Freds en els cAmps de secà es pot sembrar farratge amb destinació al bestiar estabulat, especialment alflals i TrEpadeLla, en aquells camps que volguéssiu deixar en guaret o repòs.
El conreu de la trepadella, sembrada a guisa de farratge, s’ha estès actualment arreu d’Europa, ja que benificia la terra i la NitRoGena. A més, la seva alta quantitat de matèria verda la coverteix en una planta farratgera de gran interès per als aimals que NO poden pasturar en temps hivernal i d’interès Apícola.
A les hortes cal PlaNtar les cols d‘hivern, l’escarola, els espinacs i els raves i a les comarques més SoLellades pot començar la plantació de les carxoferes i, també la sembra de les faves pRimErenques.
Vent de Xaloc, per la Mar no és bo, i per al CaMp tampoc.
C a m p .
S’intensifiquen les LaBoRs i AdoBs de les terres. SI per cas PloU, es comencen les SeMbraDes de CeReaLs.
Acabada la CoLlita del bLat de moro, CotÓ i TaBac. Comença la de MonGeTes per a desgranar.
F r u i t e r s .
Acabada la CoLlIta de PerEs i PoMes tardanes. A la Catalunya Baixa, s’inicia la RecOlLida de TaronJa i ManDarIna.
H o r t a .
És l’época adequada per a PlaNtaR BleDes, cOlS de paperina i de cabdell, eNcIaM romà, EsCaroLa, ceBes i Porros.
Se SeMBreN fAvEs, EspInAcs, RaVes, JuLivert, NaPs i pÈsoLs.
J a r d í .
Al Maresme comença la CoLlitA i EXPortació de ClaVeLls.
A les plantacions, es DeScaPolLa el cRisaNtEm per a aconseguir flors de major tamany, inserides a la Guia Principal.
En els jardins domèstics, se SeMBreN pLaNtes BulBoSeS.
JaCint, NarCís, croCus, raNuNcles i aMaril·lis; ViolErs, rosElLes, cascalls dobles, ClaVelLs xinesos, crisantem o botó d’or, SaBonEra, Clarkia, CalCioLàrIa, MalVa florida (aquestes per a florir a final d’hivern).
PoDaR RoSerS.
Per a la primavera, LloBí variat, RoSeLla de Califòrnia, VisCari, IpOMopsIs LoBeLiàcies.
Aromàtiques i remeires.
Plantar farigola, marduix, hisop, sàlvia, coriandre, estragó i espígol. Collir fulles fresques progressivament, d’acord amb les necessitats de consum.
A p i c u l t u r a .
Durant el mesos de TaRdOr de setembre i octubre, es poden CreStaR novament les RuScOs, però del BrEsCaM només es pot extreure una tercera part de la MeL, deixant-ne dos terços ben complets per al NoDriMeNt hivernal de les abelles.
Si la comarca fos molt cÀliDa es pot BreScaR encara durant el mes de Novembre.
Abans d’entrar a l’hivern s’ha d’oBserVaR si a la comarca hi ha poca FloR i, si fos així, caldrà donar un ArRoP de suc de pera amb sucre a les abelles per tal de garantir-los el nodriment en els dies més Freds i Sense Flor.