Cal prestar molta atenció als efectes NocIuS de les cuques de la tomaquera i, també, de l’aranya roja en les HorTaliSses i en els FruIteRs.
És una època molt adient per mirar d’ApArtAr dels conreus tota mena de reBuig i la fruita malMesa per tal de frenar l’augment i AcciÓ NociVa de la mosca de la fruita.
Pel que fa a la tomaquera tardana s’ha d’estar molt pendent dels possibles estralls produïts per la “virosi”, que ataca les fulles produint deformacions en els fruits i, per aquest motiu, s’han d’ArReNcAr i DesTruiR totes les plantes afectadas.
Al cor de l’estiu, i per tal de controlar la mosca de l’oliva, s’aconsella als pagesos de fer, tan aviat com es DeTeCtIn en els oLiVarS, TracTameNts amb PeGaTs a cada arbre.
C a m p .
S’intensifiquen les LaBoRs i l’AdoB de les terres. Si s’escau que PlOu, s’inicia la PrEpaRacIÓ per a la SemBrA, aprofitant la SaL que deixa la pluJa. Aquest mes se sembren els NaPs FoRRaTgeRs i, a les comarques caloroses, les PaTaTes de segona collita. En els grans regadius s’inicia la CoLlita de BlAt de Moro precoç, així com la de TaBac fi.
F r u i t e r s .
S’aprofita la Parada veGeTaTiVa per a realitzar els emPelts d’eSCuDet que BroTaran durant els mesos següents.
H o r t a .
Segueixen a bon ritme les collites. Es prepara la SemBra de l’eNciaM “trocadero” i es PlanTeN coLiFLors, BrÒquiLs i CoLs. També se SemBren paTaTes de segona collita.
J a r d í .
S’ha de tenir cura del crisantem a les plantacions industrials, així com de la clavellina, que requereix ReGaDes, eIXarCoLaDes i TraCTameNts.
En els jardins particulars segueixen en flor DÀLies i MarGariDes i la GeSpa ha d’ésser ReGada abundosament.
SemBrar cEntÀurEes; hi ha moltes varietats: anuals, bianuals i perennes. Són les plantes molt atractives per les abelles.
CoLlir les flors i les llavors dels CaPs FloRaLs que han arribat a final del seu cicle.
Aromàtiques i remeieres.
SeMBra directa de JuLiveRt i BorratJa. Collir fulles i flors d’eSpErnAlLac, espígol i DonZeLL; deixeu-les AsseCar i poseu-les en saquets dins els armaris.
A v i c u l t u r a .
Avui es fa necessari disposar de refrigeració, o al menys bona venitalicó, a fi que les aus suportin millor la calor i agumentin el ritme de la PoSTa, cosa de gran importància a casusa del VaLor dels ous en aquesta època. Convé eliminar les mosques amb insectisides i mantenir una bona ventilació i netedat general, ja que amb la calor es poden produir InFeCcioNs molt perjudicials.
A p i c u l t u r a .
Juliol i agost, arribats a l’estiu ja s’han d’haver BreScAt tots els RusCos o ArNes, però si l’abellaire, durant el mes de juliol, encara hagués de CreSTar el brescam d’algunes de les arnes, és preferible fer-ho en Lluna MinVant en comptes de Lluna CreiXent, car fet així l’acció de crestar serà menys agressiva per a les abelles i, alhora, es contribuirà a millorar la qualitat de la mel aplegada.
A les comarques més fredes es comencen a formar els nous EixaMs i els bons abellaires han de maldar per no perdre’ls i han de procuarar EiXaMeNaR-los convenientment, situant-los dins d’un rusc nou, essent molt aconsellable d’UnTaR-lo per dins amb fulla de tarongina capolada i així fer-lo més atractiu i acollidor a la nova CoLòNia d’abelles, que hom pot eixamenar servit-se d’una carbassa allargada -de les dites “abelleres”- que, una volta foradada per la part de baix i untada amb aiguamel, tarongina o bé suc de llimona, atrauarà millor les abelles cap al seu interior.