Per any nou, s’allarga el dia però no s’allarga el sou.

Les fruites i les verdures en la seva TeMpOrAdA de recol·lecció són més N u T r I t I v E s. La textura i l’olor són més agradables, tenen més vitamines, sals minerals i nutrients. Quan són de PrOxImItAt, estan menys manipuladas, i com que tenen menys necessitat de transport, distribució i emmagatzematge, es redueix el cost energètic i la C o N t A m I n A c I ó. A més a més, en haver-hi més oferta els preus són més baixos.

.

.

Gener és l’un i es desvetlla

amb prou Fred i poca Llum.

I, essent nou, té meravella

i, d‘estrena, bell perfum.

És FeliÇ l’home que pensa

i Somia un FuTur nou

tot mirant per la finestra

si avui neva o si avui plou.

C a m p .

Les condicions atmosfèriques adverses fan que disminueixi fins al mínim l’AcTiviTat VeGetAl i, per tant, dificulten el treball. Amb tot, quan les circunstàncies ho permetin, s’hauran de preparar les terres en les que s’hi hagi de plantar AlFaLs, ReMoLaTxA, BlAt de MoRo o algun altre conreu de primavera.

Els trossos que restin inactius hauran de quedar llaurats, a fi que el fred destrueixi els Ous i les LarVes dels paràsits.

A les prades, tant naturals com artificials, i als camps d’alfals, serà bo aprofitar la InAcTiViTat vEgEtAl per aplicar-hi esmenes i fertilitzants. A la Maresma s’inicien els treballs de SeMbRa de patata primerenca.

.

F r u i t e r s.

Continuen les feines de pOdA i pLaNtAdA, condicionadas nomas que no es produeixin glaÇadeS, degut als danys a què aquestes donarien lloc. També tenen importància els tractaments d’hivern a base d’olis. A la Catalunya baixa, així com al País Valencià, continua la CoLlitA d’agres.

.


Caqui · Codony · Kiwi · Llimona · Magrana · Mandarina · Poma · Aranja · Taronja · Xirimoia

..

H o r t a.

En començar l’any, si en els vostres horts s’hagués d’efectuar algun TrActAmEnT contra les plagues, cal fer-lo en comear el dia, a l’alba, o bé entrant ja al capvespre, que és quan les larves tenen més activitat.

En temps d’hivern, la mosca blanca sol malmetre força les hortalisses provocant que aquestes es tornin grogues i que les MaTes es debilitin notablement.

.

Durant el mes de gener és quan comença l’AcCiÓ NoCiVa de la larva del barrinador de la carxofera -un insecte conegut també com a riquer- que, després de rossegar-ne les fulles va penetrant fins a l’interior de les plantes a través de la nErVaciÓ i suscita malalties que malmeten molt la planta.

Continua la PLaNtAda de CeBeS, CoLs, EnCiAmS, EsCaRoLeS, BrÒqUiLs i BlEdEs.

També continuen les SEmBres d’EsPiNaCs i de JuLiVeRt,

i comencen les d’AlLs, PèSoLs i FaVeS tardanes.

.


Api · Bleda · Bròquil · Calçot · Carxofa · Col · Col de Brusel·les · Coliflor · Endívia · Escarola · Espàrrecs de marge · Fonoll · Nap · Porro · Remolatxa · Xicoira · Pomelo · Taronja · Xirimoia

.

J a r d í.

És el temps bo per a SemBrAr MaLvEs, ViOlErS i RoSeLlEs dobles, que floriran a la primavera.

A les explotacions florals, se sembren les CaBeCeS de flors primerenques com el GlAdIoL de primavera i la TuLiPa.

RePrOdUÏr les GaZàNiEs per les LlAvOrs i els GeRaNiS i MaRgArIdEs per ESqUeixOs.

D’aromàtiques i remeieres, fer sEmBrA directa de CaMaMiLlA. ColLir JuLiVeRt. Condicionar un recipient per cada planta d’ArEnGa, RoMaNí, BoIxAc i MeNtA.

.

A v i c u l t u r a.

Aquest mes es caracteriza per la muda intensa de les ponedores.

A p i c u l t u r a.

En el primer trimestre de l’any (gener, febrer i març), si no fa mal temps, s’aconsella als abellaires de donar un EsGuArD gEnErAl a la vida dels RusCos, visitant-los Amb cautela i molt MansAmEnT per tal d’acostumar les abelles a la presència de l’apicultor.

Els ruscos, convé entejar-los acuradament amb una DesInFecciÓ feta amb el fUm de la fulla seca de romaní, o bé fer la FuMiGaCió amb bRots ben secs de tarongina o, encara millor, am la fulla del marduix assecada.

A les comarques més àrides i fredes, cal donar un arrop de vi, mel i sucre a les colònies d’abelles per impedir que morin per manca d’aliment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *