Per setembre, el dia va amb espardenyes.

Les fruites i les verdures en la seva TeMpOrAdA de recol·lecció són més N u T r I t I v E s. La textura i l’olor són més agradables, tenen més vitamines, sals minerals i nutrients. Quan són de PrOxImItAt, estan menys manipuladas, i com que tenen menys necessitat de transport, distribució i emmagatzematge, es redueix el cost energètic i la C o N t A m I n A c I ó. A més a més, en haverhi més oferta els preus són més baixos.

Setembre és un nou inici,

temps de vell recomençar,

de l’escola i de l’Ofici,

de tornarhi, a Treballar.

Comencem un altre cuRs

amb la Força renovada;

que és així, que el Temps no para

i fa tots els moMents Curts.

C a m p .

Passada la CaLor Forta, l’ambient és propici a un gran desenvolupament dels VeGeTaLs i per tant convé preparar les terres per a les bones sembres, amb aportació d’adobs i fertilitzants, realitzant les LaBoRs convenients.

També s’han de LlAuRar els camps de rostoll per a destruir les males herbes i permetre que les AiGüeS els impregnin.

A les zones fredes se SeMBrA el sÈgoL.

Continua la SeMbrA de NaPs, PaTatA tardana, AlFaLs i prades artificials.

Es CuLlEn les plantes tèxtils, Blat de moro, SorGo i TaBac.

F r u i t e r s .

Es CuLlEn pOmEs i Peres. Ha arribat el moment de la VerEmA.


Aranyó · Codony · Figa · Gerd · Grosella · Magrana · Mandarina · Meló · Mora · Nabiu · Nectarina · Pera · Poma · Préssec · Pruna · Raïm · Síndria · Tomàquet

H o r t a .

Una HuMiTaT relativa massa AlTa, junt amb l’acció de les pLuGes més sovintejades de final d’EsTiu i, sobretot, les pluges TArDoRaLs, podrien suscitar algunes InFecCiOnS en les hortalisses I en les altres plantes dels conreus.

En acabar l’estiu, i poc aBans d’entrar a la tardor, caL estar molt pendents de l’aparició dels FoNgS que malmeten les plantacions d‘Api, produint-li unes taques de color castany i uns puntets negres que acaben assecant les fulles i, àdhuc, afectant la tija d’aquesta apreciada hortalissa.

Es generalitza la PlaNtaDa de BrÒquiLs, cOls, bLedes, esCaroles, ceBes i la SeMbrA de RaVes i FaVes primerenques.

Prossegueix a bon ritme la ColLitA de les mateixes espècies del mes anterior.

En les comarques més arrEceraDes ja pot començar la SeMBrA de les faves primerenques i dels NaPs i, també, la SeMBra del FonoLL DolÇ per a les amanides i, sobretot, d’eSpinaCs per a la Quaresma.


Albergínia · Bolets · Carbassa · Carbassó · Cogombre · Endívia · Mongeta tendra · Pastanaga · Pebrot · Porro

J a r d í .

Com el mes anterior, s’ha de tenir cura del crisantem a les plantacions industrials, així com de cLaVelLina, que requereix ReGaDes, EiXarColaDes i TracTamEntS.

En els jardins particulars segueixen en FlOr DàLies i MarGariDeS, i la GesPa ha d’ésser ReGaDa abundosament.

SemBraR peNsaMenTs d‘hivern i crisantems.

PLanTar RosErS.

TrEuRe els BulBs i TubErcLeS de varietats no resistents al fred i eMmagatZemar en lloc fresc.

Fer EsQueiXos de crisantems i hereus.

SePaRaR de la planta mare els MurGoNs dels ClaVeLls i pLanTar-los.

Aromàtiques i remeieres .

SEmBra directa de JuLiVerT, SaJoLiDa i GiNeBrÓ.

PoDaR l’OrEnGa i l’EspíGoL.

CoLLiR FoNolL.

L’orEnGa s’asseca per rebrotar a la primavera.

A v i c u l t u r a .

La PoSTa s’incrementa gràcies a les temperatures més favorables. D’altra banda, es registra una gran DeMaNda de pollets, en previsió de les festes Nadalenques, ja que es necessiten de dos i mig a tres mesos per a l’EnGreiX.

A p i c u l t u r a .

Durant el mesos de TaRdOr de setembre i octubre, es poden CreStaR novament les RuScOs, però del BrEsCaM només es pot extreure una tercera part de la MeL, deixant-ne dos terços ben complets per al NoDriMeNt hivernal de les abelles.

Si la comarca fos molt cÀliDa es pot BreScaR encara durant el mes de Novembre.

Abans d’entrar a l’hivern s’ha d’oBserVaR si a la comarca hi ha poca FloR i, si fos així, caldrà donar un ArRoP de suc de pera amb sucre a les abelles per tal de garantir-los el nodriment en els dies més Freds i Sense Flor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *