Novembre: De Tots Sants a Sant Martí, onze dies i un matí.





Tots els Sants venen ben d’hora

puntuAls a l’u de mes;

el bon temps ja quasi és fora

i dur capes s’agraeix.

Si ReFreScA, amb les castanyes

ens escalfarem els dits;

si No en Fa, la castanyera,

tindrem uns dies avorrits.

Durant el mes de novembre cal estar ben atents a les conseqüències de les pluges de tardor, que amb la progressiva baixada de les temperatures, podrien suscitar l’aparició de PlaGuEs de “repilo” o “ull de poll”, que és un FOnG extrodiràriament nOCiU en els CoNReus.

Cal EsGuArDar l’aparició de les primeres postes del “riquer”, un barrinador que deteriora el ConReU de les CarXoFeRes i, també, AcTuAr contra de la MosCa de l‘oLivEra posant pegats AtrAieNts a la SoCa.

A les hOrtEs s’ha de sembrar la SeMeNt de la LleTuGa, eScaRolA, BleDes, pÈsoLs primerencs, cols de Pasqua i de paperina i, sobretot, SeMBrAr ja els aLlS PrImEreNcs.

Ara diu blAt, ara diu ordi.

S’aplica a les persones de criteri, variable, que tot sovint canvien d’opinió, ja sigui per indecisió o per inaptitud. També té el mateix sentit la ParÈMiA “Ahir deia blanc i avui diu negre”.

C a m p.

Acaba ja la SeMbrA i comenÇa la NaiXenÇa dels primers PLaÇoNs. Convé que la primera empenta vegetativa sigui important i per a aconseguir-ho no hi ha res com un bon adobat previ a base de productes nitrogenats, SuperFosFat i un xic de PotAsSA.

Es fa l’última TaLlada als camps d’AlFaLs i es comença a CoLlir la ReMoLatXa. Aquest mes AcaBa la CoLliTa de BlAt de Moro, que ja es posa als assecadors.

F r u i t e r s.

A les zones olivareres es PleGueN les OLiVes. S’inicien les podes i els eMPelTs, així com les PlaNTaDes, tot superditat que les tempreratures siguin baixes, però sense arribar a córrer el risc de gelades.

Segueix a bon ritme la collita de TaRonGes, LliMoNes i ManDarIneS.

H o r t a

Es continuen les SemBrEs i pLaNtades de diferents espècies, com ara BlEdes, XicOria, CoLs de Pasqua, de paperina i de cabcell, EsPiNaCs, eSCaRoLes, XiriVia, pÈsoLs de tota mena, CeBes, FaVes primerenques, NaP fi i PasTaNaGa fina.

J a r d í.

Se SeMBrEn AmOnEs, TUliPeS, JaCinTs i NarCisos, així com ClAveLls xinesos, CrIsaNTeMs, PenNsaMenTs i MalVes florides.

A v i c u l t u r a.

Arriba a la seva fi la prova de les aUs, considerant-se excel·lents les que han mantingut un bon ritme de posta fins a aquesta època. Afortunamdament es tracta d’una qualitat hereditària i així es garenteix la descendència.

Les incubadores destinades a pollets de carn comencen un període d’InaCtiVitAt, que s’aporifita per a la seva NeTeja i DesinFeCció.

El CoMerÇ de pollets per a la PoSTA encara No s’ha iniciat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *