S’haurà d’aprofitar el temps variable d’aquest mes per portar els feMs al Camp i fer les primeres feines de prEparACió de les sembres de primavera. A últims de mes, si la TemPeraTura augmenta, es pot iniciar l’aplicació d’adoB NitRogeNats de cobertora per a cereales.
Es comencen també les sembres d’herba a les prades I dels cereals que s’hagin de CoLlIr pel juny-juliol.
F r u i t e r s.
S’acaben els treballs de PoDa i d’eMpelt, així com les NoVes PlantAdes. Una altra feIna importanT és l‘adoB i FErMAdA d’aquests.
H o r t a.
A més de les espècies indicades pel mes anterior, se sembren pastanagues i raves. Es generalitaza la sembra de patata primerenca a les Zones Mitjanes. Es cullen els calçots i les eScarolEs per fer es famoses CalÇotades i XaTonades.
J a r d í i PAM.
No essent ja freqüents les gelades, a mitjans de mes es poden fer esqueixos de geranis I sembres de muguet, lliris, gardènies i verbÀcies. S’inicien les sembres en hiVernacle de LA MAjor PArt d’espècies de plantes aromàtiques i medicinals. Per exemple les ALFàBreGueS i la CalÈnduLa.
Sembreu l’espernallac i la valeriana. Colliu l’EsCurÇonera. La valEriana creix bé en terres pobres i dRenAdes. Atrau a les papallones.
A v i c u l t u r a.
En haver acabat la MuDa, i també com a conseqüÈncia de l’augment d’hOres de LluM, s’intensifica notablement la Posta. Aquest mes de febrer són molt apreciats per la seva grandària.
V e r d u r a.
Api · Bleda · Bròquil · Calçot · Carxofa · Col · Col de Brusel·les · Coliflor · Endivía · Escarola · Fonoll · Nap · Porro · Remolatxa · Xicoria
F r u i t a.
Codony · Kiwi · Llimona · Mandarina · Poma · Pomelo · Taronja · Xirirmoia ·
De Busques i cadeneta,
digital o bé de sOl,
de paret o de corretja,
tant és com cadascÚ el vol;
el rellotGe ens marca l‘hora
d’acabar o de començar,
d’estar fent qualsevol cosa,
d’esperar o Deixar-ho estar.
SeMBrEu roselles. PLanTeu Lliris. Gardènies, anemones i ranuncles.
Es planten els EspÀrrecs i les trumpfes o patates, i és el millor moment per transplAntar les maduiXeres i les Carxoferes. Se sOlen sEmbrar les Glans i les Castanyes.
Durant aquest mes HivernAl cal EliminAr aquelles plantes que presentin símptomes de malaltia o bé un DeSenVoLupAmeNT anoRmaL.
Es desbrossen els mAtollS dels bosCos i és un temps MOlT a PrOrpÒsIT per Llaurar la tErRA i FerMar-La, especialment amb adobs OrGànics, ja sigui amb pUrinS, amb fEms D’EstablaDa, amb xerri oví dels corrals o bé amb gallinassa.
S’ha de prosseguir amb la tasca de podar les vinyes i cal CaVaR convenientment la terra de les MoReRes i dels FRuiterS.
De l‘advocació de sant Blai (3 de febrer) Com a protector del mal de gola
deriven els panets de Sant Blai, fets amb farina autòctona de XeiXa,
o els senyorets o blAietS al Baix Camp, figuretes de pasta de diferents formes.
Les menGes típiques del Carnestoltes mallorquí són la greIXonera de porc i l’ensaïmada o CoCa de TaLlaDes, ambdues amb SobrassadA i cAraBassat.