Pel febrer entrecava el blat i augmentarà el paller.

S’haurà d’aprofitar el temps variable d’aquest mes per portar els feMs al Camp i fer les primeres feines de prEparACió de les sembres de primavera. A últims de mes, si la TemPeraTura augmenta, es pot iniciar l’aplicació d’adoB NitRogeNats de cobertora per a cereales.

Es comencen també les sembres d’herba a les prades I dels cereals que s’hagin de CoLlIr pel juny-juliol.

F r u i t e r s.

S’acaben els treballs de PoDa i d’eMpelt, així com les NoVes PlantAdes. Una altra feIna importanT és l‘adoB i FErMAdA d’aquests.

H o r t a.

A més de les espècies indicades pel mes anterior, se sembren pastanagues i raves. Es generalitaza la sembra de patata primerenca a les Zones Mitjanes. Es cullen els caots i les eScarolEs per fer es famoses Caotades i XaTonades.

J a r d í i PAM.

No essent ja freqüents les gelades, a mitjans de mes es poden fer esqueixos de geranis I sembres de muguet, lliris, gardènies i verbÀcies. S’inicien les sembres en hiVernacle de LA MAjor PArt d’espècies de plantes aromàtiques i medicinals. Per exemple les ALFàBreGueS i la CalÈnduLa.

Sembreu l’espernallac i la valeriana. Colliu l’EsCurÇonera. La valEriana creix bé en terres pobres i dRenAdes. Atrau a les papallones.

A v i c u l t u r a.

En haver acabat la MuDa, i també com a conseqüÈncia de l’augment d’hOres de LluM, s’intensifica notablement la Posta. Aquest mes de febrer són molt apreciats per la seva grandària.

V e r d u r a.

Api · Bleda · Bròquil · Calçot · Carxofa · Col · Col de Brusel·les · Coliflor · Endivía · Escarola · Fonoll · Nap · Porro · Remolatxa · Xicoria

F r u i t a.

Codony · Kiwi · Llimona · Mandarina · Poma · Pomelo · Taronja · Xirirmoia ·

De Busques i cadeneta,

digital o bé de sOl,

de paret o de corretja,

tant és com cadascÚ el vol;

el rellotGe ens marca lhora

d’acabar o de començar,

d’estar fent qualsevol cosa,

d’esperar o Deixar-ho estar.

SeMBrEu roselles. PLanTeu Lliris. Gardènies, anemones i ranuncles.

Es planten els EspÀrrecs i les trumpfes o patates, i és el millor moment per transplAntar les maduiXeres i les Carxoferes. Se sOlen sEmbrar les Glans i les Castanyes.

Durant aquest mes HivernAl cal EliminAr aquelles plantes que presentin símptomes de malaltia o bé un DeSenVoLupAmeNT anoRmaL.

Es desbrossen els mAtollS dels bosCos i és un temps MOlT a PrOrpÒsIT per Llaurar la tErRA i FerMar-La, especialment amb adobs OrGànics, ja sigui amb pUrinS, amb fEms D’EstablaDa, amb xerri oví dels corrals o bé amb gallinassa.

S’ha de prosseguir amb la tasca de podar les vinyes i cal CaVaR convenientment la terra de les MoReRes i dels FRuiterS.

De l‘advocació de sant Blai (3 de febrer) Com a protector del mal de gola

deriven els panets de Sant Blai, fets amb farina autòctona de XeiXa,

o els senyorets o blAietS al Baix Camp, figuretes de pasta de diferents formes.

Les menGes típiques del Carnestoltes mallorquí són la greIXonera de porc i l’ensaïmada o CoCa de TaLlaDes, ambdues amb SobrassadA i cAraBassat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *