Digitalització de l’arxiu documental i fotogràfic de la Colla Castellera Xiquets del Serrallo de Tarragona

No és gens fàcil definir el fet casteller o una colla castellera: els castells són cultura i és integració, són patrimoni i és temps lliure. A més a més, la història d’una colla castellera sovint és indestriable de la història d’un barri o d’una ciutat. Nosaltres som la Colla Castellera dels Xiquets del Serrallo de Tarragona.

La Colla Castellera Xiquets del Serrallo de Tarragona es fundà l’any 1988, i molts dels testimonis gràfics de la primeria s’havien conservat en format analògic. I, en conseqüència, la memòria de la Colla es trobava en perill.

La memòria dels Xiquets del Serrallo va més enllà d’una crònica castellera: és també la història d’un moviment associatiu, i la narració del barri del Serrallo i la ciutat de Tarragona.

La digitalització de l’arxiu documental i fotogràfic dels Xiquets del Serrallo, així com la posterior publicació a la plana web oficial de la Colla, està destinada al públic en general i als castellers i castelleres serrallencs en particular.

Sovint, les construccions d’una colla castellera petita s’han menystingut, però és incontestable el paper que aquestes han tingut i tenen en molts capítols històrics. Concretament, la trajectòria dels Xiquets del Serrallo s’ha caracteritzat per tenir una vessant social i cultural molt remarcable, ja que ha consistit en participar moltes celebracions nacionals i altruistes (Diada Nacional, Flama del Canigó, suport a onegés, a entitats socials, eclesiàstiques, Festes Majors de pobles, de barris d’arreu del país…).

L’ interès d’aquest projecte sobrepassa l’àmbit tècnic del món casteller: A través de 20 anys de mirada dels Xiquets del Serrallo, de les seves fotografies i les seves publicacions (revistes, arxius, entrevistes, premsa…) em creat una eina per conèixer i comprendre millor la Colla, i, a través seu, l’evolució del Serrallo i de Tarragona.

La suma de diferents esforços ha fet possible la culminació d’aquest projecte. A tots ells gràcies!

Gràcies, en primer lloc, al treball -de caràcter voluntari- , de molts castellers que durant anys s’han preocupat de nodrir i conservar l’arxiu i també als que han plantejat i dut a terme aquest projecte.

En segon lloc, a Caixa Tarragona, que amb el Programa “Tu Ajudes” provocaren el tret de sortida d’aquest projecte. A tots els ciutadans que ens votarem el projecte, moltes gràcies. A la Fundació Topromi-Taller Ocupacional Promoció de Minusvàlids (que és una entitat sense ànim de lucre, de promoció laboral als discapacitats) per la feina ben feta. I finalment, al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, per sufragar-nos algunes de les despeses derivades del redisseny de la nostra plana web.

Respostes tancades, peró podeu fer trackback desde el vostre propi lloc web.

No es pot comentar.