La Sarmale és un plat d’hivern, molt típic de Romania, que consisteix en rotllets de col farcits de carn picada.
Són molt gustosos i el folklorista Mihail Sadoveanua s’hi referí com “les boletes daurades”.
Aquest plat l’hem de preparar per capes i necessitem una base de verdura i arròs, amb pebrot vermell, pastanaga, alls i ceba.
L’altre ingredient bàsic és la col, amb fermentat especial que trobareu a les botigues especialitzades de menjar romanès.
Segons ens conten, no fa pas gaire temps, les àvies encara preparaven aqueixes cols a casa, fent-les fermentar durant dues setmanes amb aigua i sal, en recipients de fang i remenant-les amb grans cullerots de fusta.
.
A banda, necessitem carn picada (de vedella, pollastre o porc, segons el gust). Per l’ocasió, hem fet servir de porc, acompanyada de cansalada fumada.
I les espècies: hi ha molta varietat i combinacions.
Nosaltres vam comprar un preparat especial per Sarmale.
Comencem: primer, fem una barreja amb la verdura, la carn i les espècies.
.
Seguidament, afegim l’arròs.
.
I després afegim tomàquet fregit.
.
Paral·lelament al farcit, amb cura, desfem la col per capes.
.
I, en una olla, successivament, anem alternant un coixí de verdures i cansalada, amb un de rotllets.
La gràcia d’aquest sistema és que el menjar es cou amb el vapor.
.