Commemoració del 30è aniversari de la recuperació del Ball de Dames i Vells a Tarragona

L’espectacle Dames i Vells 2010 sorgí amb motiu del 30è aniversari de la recuperació del ball parlat més genuïnament tarragoní.

.

.

Des d’aquell 22 de setembre de 1981 fins avui, aquesta mostra viva de teatre popular profà ha millorat en molts aspectes: hem sofisticat la interpretació, hem afinat les sàtires, i hem elevat considerablement l’ humor fins a convertir el Ball de Dames i Vells en una de les cites més atractives de la Festa Major de Tarragona.

.

Fet corroborat pel mateix públic que, any rere any, segueix amb delit les actuacions que es fan per diferents indrets i localitzacions de la capital tarragonina.

.

Per tot això, el grup de Dames i Vells oferí una representació excepcional, especial i única com a agraïment al públic que, amb la seva fidelitat, ha facilitat la pervivència d’aquest ball durant els darrers trenta anys.

.

.

La commemoració del 30è aniversari del Ball de Dames i Vells de Tarragona fou una iniciativa sense ànim de lucre portada a terme per un grup de persones professionals (actors, músics i ballarins), i d’altres aficionades d’aquesta entitat.

.

Aquesta barreja de nivell artístic dota l’espectacle d’una curiosa intensitat que afavoreix, sens dubte, l’efecte còmic.

.

.

La qualitat i l’èxit (8 funcions amb ple total al Teatre Metropol de Tarragona) de l’any de commemoració del 25è aniversari, impulsà el col·lectiu a tornar a representar el Ball en un escenari teatral. En aquest sentit, l’objectiu principal és fer riure, adaptant la dramatúrgia i l’essència tradicional a un registre de teatre musical, a l’estil dels que es poden veure en la cartellera convencional, així com demostrar que la vida teatral i popular de la ciutat és ben viva.

.

És fàcil deduir que la feina de tot l'equip artístic és intensa, però mereix la pena si es volen aconseguir nivells bons interpretatius, coreogàfics i de cant. Per fer efectiva una dramatúrgia eficaç, calen moltes hores d'assaig.

.

 
 

.                           

 

.

DOSSIER TÈCNIC

Amb una durada aproximada de 40 minuts, l’espectacle Dames i Vells 2010 requerí la dedicació d’un equip tècnic de 14 persones compromeses amb el Ball (direcció, regidoria, perruqueria, escenografia…) i d’una infraestructura material d’il·luminació, sonorització, i escenogràfica.

 

 

.
DOSSIER ARTÍSTIC

El text base són els versots satírics, amb una mètrica, gràcia i equilibri molt ben treballats.

Si bé l’adaptació teatral passa per augmentar el volum de versots el doble de durada de quan s’actua al carrer, l’objectiu fou mantenir el ritme, irreverència i grolleria habituals. En aquest espectacle alguns versots foren musicats. Concretament, comptà amb 2 cançons originals, escrites i musicades expressament, i una coreografia burlesca.

Els versots fan referència als assumptes més destacats de l’actualitat del darrer any, en l’àmbit internacional, nacional i sobretot local, que són coneguts pel gran públic.

.

Pel que fa a l’elenc artístic, comptà amb un total de 21 intèrprets a l’escenari (13 actors del Ball -4 dames, 4 vells, 3 autoritats i 2 dimonis- 5 actors de reforç i figuració i 3 músics).

 

.

ORGANITZACIÓ

 

Per evitar la sobrecàrrega de feina (tot i no aconseguir-ho!), s’estructurà l’organització de l’espectacle a través de sis comissions. Val a dir, que aquestes comptaren amb el compromís desinteressat d’aficionats i professionals de diferents àmbits (Direcció i ajudantia teatral.Comissió de producció.Comissió de comunicació.Comissió de caracterització.Comissió d’escenografia.Intendència).

.

EL TEXT

.

 

 

 

.

Respostes tancades, peró podeu fer trackback desde el vostre propi lloc web.

No es pot comentar.