Seminari d’Intervencions Clíniques i en Xarxa en l’Àmbit de la Salut Mental i les Drogodependències

Cada seminari consisteix en quatre sessions anuals i ja fa 10 anys que se celebra en el marc del Pla d’Acció Sobre Drogues de Reus, activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i reconegut pel Col·legi Oficial de Metges de Tarragona.

A les sessions s’exposen i debaten casos clínics concrets i es desenvolupen ponències que faciliten la formació especialitzada en el camp de les addiccions. Un espai privilegiat per a l’intercanvi de coneixement i l’optimització del funcionament de la xarxa de professionals d’atenció a les addiccions i a la salut mental.

La quarta sessió d’aquest Seminari va comptar amb la participació de membres de l’Equip de Mesures Penals Alternatives Tarragona Sud (Carlos Barrio i Josep Maria Torres), en motiu dels “20 anys de MPA a Catalunya. 20 anys al Camp de Tarragona en imatges”.

Definitiva MPA

.

Fent una mica de resum, definim les mesures penals alternatives com processos que permeten als òrgans judicials -jutges i tribunals- donar una resposta menys aflictiva (conciliant per exemple, règim penal amb vida familiar i laboral) davant delictes lleus o menys greus, salvaguardant els drets de les víctimes. Aquests, combinen l’element retributiu, la prevenció i reducció de reincidències, i la finalitat educativa i integradora.

La història d’aquestes mesures s’inicia, l’any 1981, arran el procés de trasferència de competències a la Generalitat de Catalunya. El Departament de Justícia, i més concretament, l’Àrea de Mesures Penals Alternatives; posa al servei dels òrgans judicials equips territorialitzats de professionals d’assessorament tècnic i execució.

Existeixen diversos elements en aquest tipus de mesures. Tanmateix, la col·laboració del Servei d’Addiccions i Salut Mental gira, fonamentalment, entorn: el suport socioeducatiu, compliment de tractament, i la participació comunitària. (Enllaça amb el Departament de Justícia).

Per entendre amb més profunditat les mesures penals alternatives i la tasca professional dels delegats d’execució de les Mesures, consulteu els principis bàsics d’actuació: Igualtat davant la llei, Respecte als drets i garanties, Individualització de les respostes, Principi de corresponsabilització, Transitorietat i temporalitat de la intervenció, Principi d’intervenció mínima, Responsabilització social. (Enllaça amb el Departament de Justícia)

 

20 anys MPA Portada

 

Detall  del Programa commemoratiu dels 20 anys de Mesures Penals Alternatives al Camp de Tarragona

20 anys MPA Programa

* * *

Tot seguit, els treballadors socials del Servei d’Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Reus Dàlia Català Pagès i Àlex Pérez Folch, van presentar l’estudi “El tractament en les Mesures Penals Alternatives, qüestió social?”

 

IMG-20161213-WA0007

 

OBJECTIUS

 • Conèixer la situació social dels pacients que estan en tractament al Servei en data 30 de juny del 2016.

 • Establir un perfil de pacient en tractament per MPA.

 • Millorar l’eficàcia del tractament en els pacients en MPA.

 • Conclusions, reflexió conjunta i propostes de millora per a aquests pacients.

 

 

IMG-20161213-WA0005

 

METODOLOGIA

 • Coordinació amb equip MPA Reus per a accedir a dades de pacients en execució MPA a 30 de juny de 2016.

 • Elaboració d’una fitxa de recollida d’informació social mitjançant l’adaptació de manuals de diagnosi social.

 • Extracció de dades de la història clínica i social del pacient, així com coordinació de l’equip interdisciplinar.

 • Buidatge de dades, anàlisi, reflexió i conclusions.

 

IMG-20161213-WA0008

.

CONCLUSIONS

 • Zigmunt Bauman ens parla dels Danys Colaterals en una economia Global. Estem en una societat desigual, en què la crisi ha expulsat a moltes persones del món laboral i l’Estat Benestar es retira. Marginació Social. Gran augment de la pobresa. 69% cobren menys SMI. 31% sense ingressos.

 • La resposta a les situacions de precarietat social es donen per professionals on també hi ha una situació desigual i empitjorat de condicions. (Administració prioritza altres sectors).

 • Quan més temps s’està a l’atur més difícil és després reincorporar-se al treball. Pacients amb poc recorregut laboral (majoritàriament de la construcció).

 • Els pobres delinqueixen més, es penalitzen més les conductes dels pobres? Les dues coses? Les persones benestants no compleixen MPA? Ho fan en un altre lloc? Paguen multa?

 • El tractament en les MPA són masculines.

 • L’entorn, la personalitat del subjecte, els trastorns mentals i de personalitat, així com el suport familiar i social modulen la possibilitat del consum i la probabilitat de cometre actes delictius (Esbec, E i al. Addicions vol. 28. 2016)

 • A molts casos de MPA al Servei hi ha precarietat econòmica i malaltia mental: estan relacionats i, si és així, què és primer?

 

 

 

Pots deixar una resposta, o fer trackback desde el teu propi lloc web.

Leave a Reply