Colla Castellera Xiquets del Serrallo de Tarragona

En general, podem afirmar que l’activitat castellera dels Xiquets del Serrallo és gran. Concretament, durant els darrers anys, la seva mitjana d’actuacions per temporada és de 34 sortides. I d’aquestes, més de la meitat són actuacions castelleres en tota regla. En aquest sentit, la posició que ocupa la Colla és intermitja si la comparem amb la resta de colles de la demarcació de Tarragona.

.
Pel que fa a la qualitat de les seves construccions, els Xiquets del Serrallo solen ocupar una posició intermitja en la taula castellera (d’un total de 52 colles dels Països Catalans, els del Serrallo ocupen entorn la 24ena posició). La efectivitat de la Colla però, gira entorn el 92,8% (una de les més altes): dels registres assolits destaquen, cada temporada, les construccions “de 7” i amb menor mesura les de “set i mig”. Avalats doncs, per aquests registres, no és d’estranyar que entre els objectius dels Xiquets del Serrallo, temporada rera temporada, plani el de reconquerir el llindar “de vuit”.

.
Altres fites assolides per la Colla és la  inauguració de places castelleres (la plaça sant Magí al Serrallo i la plaça del Sedassos a la Part Alta de Tarragona…).

Finalment, cal dir que la solera dels Xiquets del Serrallo queda avalada per diversos motius: primer, pel seu itinerari (fundada l’any 1988 i amb més de 1000 castells a l’esquena); segon, pel fet d’haver compartit plaça amb algunes de les colles més prestigioses del panorama casteller, i tercer, perquè aquests “ambaixadors tarragonins” portem el nom del Serrallo i de Tarragona al cor, per allà on passen.

Tallers de gralles i timbals

Any rera any, la secció musical de la Colla realitza tallers adreçats, de manera genèrica, a tothom que estigui interessat en iniciar-se o perfeccionar el seu nivell d’interpretació de música tradicional i popular. Naturalment, els grallers i timbalers comencen per les obres més bàsiques del repertori casteller (toc de castells, toc de vermut, obrir plaça, pilar caminant…) i posteriorment l’amplien a d’altres obres populars (polka, tarantella…).

És ja una tradició que la secció de gralles i timbals organitzi, a final de temporada, un concert de música tradicional. A més a més, si les circumstàncies ho permeten, aquesta secció també participa en actes paral.les a la vida de la Colla (presentació d’un gegant, festes de barri…).

Edició i publicació de

PINYA BLAVA i FULL BLAU

A la revista Pinya Blava, publicació anual de la Colla, amb un tiratge que ronda els 300 exemplars, s’hi resumeix la temporada, tan a nivell casteller com a nivell social.

Full Blau és un rotatiu semestral i amb una tirada aproximada de 100 exemplars, és de difusió a nivell intern de la Colla Xiquets del Serrallo i té com a objectius:

  • Agilitzar i facilitar la comunicació entre les diferents seccions d’una Colla castellera (Tècnica, Junta, Gralles, Activitats Socials i/o Lúdiques…).
  • Oferir una eina de crítica i opinió al servei de qualsevol membre de la Colla, amb l’objectiu profund d’esperonar, democràticament, noves corrents i idees dins una Colla castellera.
  • Fer balanços i valoracions tècniques a mitja temporada.

Manteniment del WEB BLAU

Des del 19 d’agost de 1997, els Xiquets del Serrallo tenen a Internet la seva pròpia plana Web: www.tinet.org/~cxst/ i està pensada per donar a conèixer el fet casteller. Concretament, es fa en 4 llengües: català, espanyol, anglès i alemany. Com que, actualment, no disposa de cap ajuda, ni cap espònsor, només resta agrair al servidor Tinet l’ajut de divulgar el nom d’aquesta Colla, i de passada, el de Tarragona per tota la Xarxa.

Fent una mica de resum, en aquest Web Blau hi podem trobar les taules de tots els castells assolits, les descripcions de les diades fetes, i l’agenda de cada any, un apartat realitzat pels membres de la Colla dividit per seccions (Directiva, Canalla, Joves i no tan joves, Grallers, etc.). També es dedica un apartat a la revista Pinya Blava, un enllaç directe amb el Blog de la nostra canalla (www.canallaxiquetsdelserrallo.blogspot.com), i s’inclou un àlbum amb les fotografies més representatives de cada temporada.

Amb motiu del 20è aniversari, la Colla apostà per fer una renovació tecnològica, i redissenyà i redireccionà el web (www.xiquetsdelserrallo.cat) i es creà la possibilitat d’accedir als arxius documentals de la Colla.

Respostes tancades, peró podeu fer trackback desde el vostre propi lloc web.

No es pot comentar.