La constitució d’estructures socials

.

Vivim una època d’innovació continuada, on el consumisme i la superestimulació és constant, i es malentenen com a fonts de poder i llibertat; cada dia assistim a una perversa carrera entre alguns periodistes, experts… que miren de ser -per damunt de tot, i a tot preu – els més originals, els més brillants i els que tenen més a dir.

.

Aquesta tendència (esnob i reprovable) ens recorda molt a nombrosos espais informatius dels mitjans de comunicació convencionals (alguns d’ells amb cotes d’audiència i tiratge molt important), amb la permanent presència de convidats -dominadors de l’oratòria i la posada en escena- d’una opinió perfectament construïda, sigui quin sigui el tema de què parlin. I que en última instància, pretén suplir una manca de perspectiva manifesta.

.

Tenim ben present que cal abordar els fets “des de dins” i “des de fora”. És a dir, interactuant als escenaris comunitaris, i, posteriorment, posar en solfa totes les dades observades. Mantenint certa equidistància amb els actors, però sense caure en el parany d’obrir un abisme.

.

Tan limitat és extraure’n conclusions a partir d’un intercanvi vivaç d’experiències i impressions, com tractar les qüestions humanes amb excessiva (i arrogant) precisió.

.

En aquest sentit, des d’un punt de vista estrictament acadèmic, reconeixem sentir-nos còmodes dins un marc conceptual en la línia de l’interaccionisme simbòlic de George H. Mead, i ens inspirem en la manera de treballar de l’interpretativisme de Clifford Geertz i el ritualisme de Víctor Turner.

.

Conscients de l’enorme dificultat de sintetitzar la temàtica d’aquest article, no pretenem fer cap resum ni simplificar res, perquè això esdevindria una font d’estereotips i prejudicis.

.

Tanmateix, immersos en un episodi general d’agitacions, a molts nivells; ens aclapara la sensació que no acabem de maniobrar diligentment, distanciant-nos perillosament, els uns dels altres. I precisament per això, i perquè sabem que tot no val, creiem pertinent sintetitzar les abeceroles dels constructes generals; la constitució de les estructures socials.

.

Tal i com entenem la síntesi, aquesta està lligada a un procés de profunda comprensió: arribar a entendre com els elements socials, econòmics i tècnics s’interrelacionen i es condicionen els uns als altres. De manera que, quan apareix un dubte o una divergència (amb un factor, en un moment, en una relació…), aquest comporti, instantàniament, plantejar una nova formulació en diferents plans: una concatenació de dubtes que haurem de respondre de manera successiva.

.

L’objectiu és motivar la construcció d’un cos argumentatiu alternatiu: res no és gratuït.

.

 

Pots deixar una resposta, o fer trackback desde el teu propi lloc web.

Leave a Reply