Mimetisme cultural i moviment social

.

 

Alguna vegada, tots hem sentit explicar als nostres avis, o potser besavis o rebesavis, l’antiga manera d’organitzar-se el dia a dia. Llavors, no existien les escoles bressol ni les mainaderes, i eren els familiars o els veïns els que s’ocupaven que la canalla estigués ben atesa: les necessitats eren diferents i no existia la sobreprotecció ni la formació d’ara.

Sovintejaven els circuits d’ajuda mútua i fórmules d’autoconsum i bescanvi de productes i serveis de manera espontània: el veí portava peix, el cunyat tomàquets, els diumenges s’arranjava una obra en família… i els cosins quedaven per jugar cada dia perquè no s’estilaven les classes de repàs, d’anglès, d’informàtica, ni de saxofon.

Avui dia el reconeixement oficial s’eleva a la màxima expressió: l’existència depèn del fet de ser reconegut. I l’últim esglaó l’ocupa allò demostrable. Som a l’època on les proves prevalen per damunt del testimoniatge. Som al món de les certificacions  i els escenaris institucionals (des del certificat de naixement fins al de defunció; cal certificar-ho tot).

L’home de mar, un pescador de tota la vida, un veritable llop de mar que no té el títol de capacitació marítima, no es pot considerar pescador, o bé “li manca alguna cosa”. Una cosa semblant passaria amb un gran pilot de fórmula 1 als circuits, que esdevé un temerari conductor si condueix sense carnet de conduir.

Tota aquesta paradoxa, avui dia, l’acceptem amb tota naturalitat.

Successivament, la varietat en l’oferta allunyà de les comunitats els centres decisió. I aquests, progressivament, es dispersaren, formulant una complexa relació d’interdependència: que el que succeeix avui al barri, tingui a veure, en gran mesura, amb el què es parli a l’altre punta del planeta, no estranya ningú.

Els electrodomèstics passaren a fer-se amb mantega, és a dir, amb data de caducitat prefixada. Allò que coneixem com l’obsolescència programada, i que és la planificació empresarial entorn la vida útil d’un producte o servei. L’objectiu, és que aquests es tornin inservibles al cap d’un temps calculat perquè els consumidors comprin de forma accelerada; s’estimuli la demanda, i, en darrer terme, la producció industrial.

Aquesta aposta es generalitza en època de bonança econòmica (i de recessió moral), i comporta un greuge mediambiental, en multiplicar l’efecte de contaminació i generació de residus; i el risc d’una reacció adversa dels consumidors, basant l’elecció en criteris de durabilitat i qualitat. (La màxima expressió d’aquest fenomen la trobem en la majoria de productes de la marca “Made in China”.)

El telèfon mòbil, l’ús del qual es considerà superflu unes dècades enrere, esdevé indispensable. I el d’última generació es considera antiquat al cap de poc. Cada dia constatem com les modes són fugisseres, els cànons estètics, i, a vegades, poc pràctics.

En moltes ocasions, el consum és superflu i insolentment innecessari. Pensem, per exemple, en el nen que té en desús (i gairebé oblidades) la majoria de les seves joguines a l’armari, i acaba jugant hores i hores amb una simple pal o corda.

El consumisme i la superestimulació són constants i es malentenen com a fonts de poder i de llibertat. Fins i tot, la compra de pis, de casa, o de xalet resultà freqüentíssima. I encara ara, presenciem diàriament llargues cues de vehicles amb un sol ocupant

Gràcies a la interconnexió digital i la sofisticació del transport, l’ intercanvi d’informació, mercaderies i serveis a escala mundial és constant. I com que el fet d’acreditar excusa haver-ho de demostrar; en clau econòmica, els interessos es redefineixen incessantment. Aquest darrer fet, ha comportat conseqüències tràgiques.

Precisament, la velocitat i naturalitat d’aquests processos són la base que explica per què alguns dels símbols i rituals més locals, i fins i tot la manera de pensar més autòctona, es veuen afectats per fets que succeeixen ningú sap a on. Ineluctiblement, l’esdevenir immediat de l’economia domèstica depèn de com es combinen diferents plans d’acció. Tanmateix, el destí d’una nació és cada vegada més eteri.

Davant tot això, de manera especial, fixem l’atenció en la reacció local davant la lògica global. Naturalment, cada territori té alguna cosa a dir. l nostre modest entendre, el poble té l’última paraulaPots deixar una resposta, o fer trackback desde el teu propi lloc web.

Leave a Reply