SORTIDA CULTURAL AL REFUGI ANTIAERI LA PATACADA DE REUS

Tot i tenir-lo a tocar, alguns encara no havíem visitat el refugi antiaeri de la plaça Patacada de Reus.

 

0.- Intro1

 

La sortida la vam contractar a través del Museu de l’Ajuntament de Reus. Lògicament, per accedir-hi vam haver de baixar unes escales. Aquestes però, no eren les originals.

0.- Intro2

 

A l’entrada vam escoltar ben atentament les explicacions d’en Salvador Palomar (@lopalomar) i observar fotografies històriques.

 

0.- Intro3

 

1.- Histo6

Foren anys tristos i grisos. I, per primer cop a la història militar, l’aviació bombardejà nuclis i població civil. La guerra esdevingué indistinta i de desgast. En aquest sentit, cròniques i testimonis de l’època, desvetllen que Reus fou un enclavament molt castigat pels bombardejos.

 

1.- Histo1

 

Lluny del front, la vida quotidiana havia de continuar, i d’aquí neix la necessitat de construir refugis antiareis.

 

1.- Histo5

 

Com succeeix a totes les guerres (mobilització d’efectius, alta mortalitat, baixa natalitat…) es va trastocar el normal funcionament de la població. L’aspecte positiu -si n’hi ha- fou la gran organització de la societat, malgrat tot el desgavell i confusió; per exemple, en la construcció dels refugis. Plenament operatius i efectius.

 

2.- Tec1

 

Com a resultant, es teixí una gran xarxa de tunels i refugis antiaeris per tota la ciutat de Reus.

 

2.- Tec2

 

De seguit, visitàrem el refugi. Cal destacar que manté l’aspecte original, exceptuant la instal·lació eléctrica. Vagi per endavant: les fotografies no reflecteixen, ni de lluny, la impresió causada.

 

3.- Pas1

3.- Pas23.- Pas4

3.- Pas5

 

El recorregut pel refugi fou d’una mitja hora, i en ell trobàrem nombrosos detalls i anècdotes: accés privat al refugi municipal.

 

4 Detall3

 

Detall d’un respirador

 

4.- Detall1

 

Detall de les voltes arrodonides d’una creuta. La qualitat de l’obra i l’acabat és indiscutible i una constant en tota la instal·lació.

 

4.- Detall2

 

Si visiteu amb tranquil·litat i pareu atenció a les parets, descobrireu misstages i indicacions espontànies dels ciutadans.

 

4.- Detall4

 

Finalment, pujàrem les escales de sortida del refugi (actualment tapiada). La qual conserva el traçat original de ziga-zaga.

 

5.-Sortida15 Sortida2

 

Tota una experiència colpidora, ben acompanyada d’explicacions magistrals. MOLT RECOMANABLE!!

Moltes gràcies!!

Pots deixar una resposta, o fer trackback desde el teu propi lloc web.

Leave a Reply