.
El cus-cus és un plat berber (ètnia del nord d’Àfrica, ubicada sobretot a l’actual Marroc i Argèlia) de sèmola de blat amb verdura i carn vermella (vedella…).
.
.
Primer de tot, en una olla feu coure la ceba i la carn.
.
Quan la carn comença a estar feta llanceu-hi Ras El Hanoat, una espècie especial típica pel cuscús.
.
Per preparar el cuscús vesseu un got d’aigua, remeneu, i deixeu que reposi uns 7-10 minuts.
Torneu a fer la operació vàries vegades: tantes com siguin necessàries, fins que la sèmola s’infli i no s’escoli pels forats.
(Hi ha qui després d’això, hi suca el cuscús en mantega).
.
Després afegiu-hi el julivert, remeneu una mica i afegiu-hi aigua.
(Hi ha una variant de cuscús amb llet. En aquest cas, feu servir menys aigua).
Quan l’aigua bulli, afegiu-hi la pastanga, el carbassó i el nap.
.
Quan comenci a estar fet, afegiu-hi el carbassó, – com que és més tou, necessita menys estona-, i, finalment, la col.
(Hi ha qui al final de tot també hi afageix carbassa).
.
.
Si no disposeu de l’aparell específic per fer el cuscús, us proposem una senzilla combinació d’estris de cuina amb la què podeu valer-vos: una olla, un colador i paper de plata.
L’estri original està compost per una olla on es cou la verdura i la carn, i una segona olla annexa que comunica a través d’una reixeta, perquè el mateix vapor vagi fent la sèmola.
.
.
Un cop estigui tot al punt, ho portem a taula i fem la presentació de cada plat.
.